מדינת ישראל אחראית על פי חוק על בריאות אזרחיה. משרד הבריאות ממונה על כל מערכות הבריאות בישראל: על בתי חולים, על המרפאות ועל מוסדות רפואיים אחרים.
בין השאר, מחויב משרד הבריאות לפתח רפואה מונעת, לדאוג לבריאות הציבור ולקדם את הבריאות בישראל. כמו כן, אחראי המשרד על רישוי מקצועות הבריאות, על פיקוח על אנשי מקצוע, על פעילותן של קופות החולים בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, על מחקרים, ועל פיקוח ייבוא וייצור של תרופות.
מידי שנה נוטל משרד הבריאות חלק פעיל בקביעת עלותו של סל התרופות, מסייע בקידום שיקום של חולים, באשפוז סיעודי ובקביעת תקציבי הבריאות.
עם זאת ולרוע המזל, שירותי הבריאות הניתנים על-ידי משרד הבריאות ומוסדות המדינה האחרים אינם מספקים כדי לתת מענה ראוי לכל הבעיות הרפואיות הקיימות כחלק משגרת החיים בחברה הישראלית.
בישראל ישנן בעיות רפואיות רבות שאינן זוכות לטיפול במסגרות המדינה הרשמיות, החל מהיעדר עזרה רפואית לבעיות יחודיות של אנשים שאיננה נכללת בסל קופות החולים, דרך תרופות יקרות ומיוחדות וכלה בעזרים רפואיים יקרים ולעיתים אף מצילי חיים.
מסיבה זו, קיימות בישראל עמותות רבות הפועלות בצורה וולונטרית וללא מטרות רווח במטרה לעזור בתחומים רפואיים שונים ומגוונים.
דוגמאות לעמותות מובילות בתחום הרפואה והבריאות בישראל
האגודה למלחמה בסרטן – הוקמה בשנת 1952 והיא העמותה הגדולה ביותר בישראל. מטרתה של העמותה היא להיאבק במחלת הסרטן בישראל והיא פועלת בחזיתות שונות ומתוך מטרה להפחית, הן את התחלואה והן את התמותה מסרטן בישראל.
בישראל חיים היום כ-120,000 חולי סרטן ומידי שנה נוספים עוד כ-23,000 חולי סרטן חדשים. מסיבה זו, קידום המחקר, שיפור אמצעי אבחון הסרטן, גילוי מוקדם וטיפול ראוי הם חיוניים כל-כך. מידי שנה מקיימת האגודה יום התרמה מיוחד, הן כדי לאסוף תרומות והן כדי להגביר את המודעות לחשיבות המלחמה בסרטן.
יד שרה – היא עמותה הכוללת אלפי מתנדבים ומעניקה קשת רחבה של שירותים לאנשים עם קשיים תפקודיים שונים. לעמותה ישנם יותר ממאה סניפי עזרה פעילים בכל רחבי הארץ ופעילותה ממומנת מתרומות בלבד.
יד שרה היא גם הארגון הישראלי יהודי הראשון שהאו"ם הכיר בו כארגון מייעץ למועצה החברתית - כלכלית ומסייע בהקמתם של מרכזי עזרה ושירות דומים ברחבי העולם. השירותים אותם מספקת יד שרה הם:
השאלה של ציוד רפואי בסניפים השונים הפזורים בארץ; שירותי הסעה לאנשים מוגבלי תנועה; שירות לחצני מצוקה המחוברים למוקד מיוחד הפועל 24 שעות ביממה; שירותי תעסוקה שונים לחולים מרותקים לבית; הפעלת מרכזי יום שיקומיים; הפעלת מרפאת שיניים גריאטרית מיוחדת; שירותי סיוע משפטי לקשישים; מועדונים לפעילויות חברתית ותרבותית ושירותים נוספים.
האגודה לזכויות החולה בישראל – אגודה זו הוקמה בשנת 1996 לאחר אישורו של חוק זכויות החולה על ידי הכנסת. מטרות האגודה לזכויות החולה הן:
לשמש מסגרת וולונטרית הפועלת בכדי לדאוג לשמירה ולמימוש של זכויות החולה בישראל; להגביר את מודעות הציבור לזכויותיו של אדם המקבל טיפול רפואי; לספק ולהקנות ידע לבעלי מקצוע בתחומיי הרפואה בסוגיות הקשורות לזכויות החולה; לענות לפניות הציבור בכל שאלה הקשורה למימוש זכויותיהם ולקדם מחקרים בנושאי זכויות החולים; לעודד אתיקה רפואית ומטרות נוספות.