התמודדות עם פירוק התא המשפחתי
פירוק של תא משפחתי והליך גירושין לעיתים קרובות הופכים למלחמה עקובת דם בין בני הזוג ומאבק על זכויותיהם בנושאים שונים כמו חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות ועוד. בתוך שדה הקרב הזה, לרוב הנפגעים העיקריים הם הילדים והם אלו שזקוקים יותר מכל לסיוע בהתמודדות עם המציאות החדשה שנכפית עליהם.
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בשיעור הגירושין בעולם המערבי וההערכות בישראל מדברות על כך שכל ילד שלישי נאלץ להתמודד עם משבר גירושין ופירוק של התא המשפחתי. ילדים אלו חווים מצוקה רגשית עצומה, הבאה לידי ביטוי בין השאר בקשיי לימודים, קשיי הסתגלות חברתיים, אובדן, צער, אשמה, מחסור בביטחון, ייאוש ותסכול רב.
גורמים במערכת החינוך, הבאים במגע עם הילד חייבים להיות מודעים לקשייו וערוכים לסייע לו, לרבות הפנייה לטיפול של פסיכולוג במידת הצורך.
תגובות של ילדים החווים משבר גירושין
הכחשה – התגובה הראשונה, לרוב, היא הכחשה וניסיון לדחות את המציאות הקשה שנכפית על הילד. בשלב זה ילדים רבים עלולים להטעות בהתנהגות כאילו הפרידה והמאבקים בין הוריהם כלל לא משפיעים עליהם.
אשמה וכעס – מחד, ילדים חשים כעס רב על ההורים שמזניחים ונוטשים אותם, מאידך הם חשים אשמים בפרידה ובגרימת מתחים על ידי התנהגות רעה, שהובילו לגירושין.
דיכאון וייאוש – אובדן תיאבון, אכילת יתר, קשיים בריכוז, איבוד עניין בחברים, או לימודים, נדודי שינה, חולי ועוד, מאפיינים לא אחת את השלב בו הילד מתחיל להבין כי התא המשפחתי לא ישוב להיות כקודם.
כמובן שאלו הן רק דוגמאות ואנשים שונים מתמודדים עם משברים בדרכים שונות. כאשר מדובר בהתמודדות של ילד עם משבר גירושין, יש הבדלים משמעותיים הנובעים מגילו, התפתחותו, יחסיו עם ההורים וניסיון החיים שלו. ניתן לציין מספר דרכי התמודדות אופייניות:
- תוקפנות כביטוי לכעס וחוסר אונים
- ניסיון לתווך בין ההורים
- הזדהות עם אחד ההורים
- בריחה מהבית (לרחוב, לחברים, לקרובים, או למעורבות חברתית)
- התכנסות בתוך עולמם הפנימי שמאפשרת בריחה מהמתרחש סביבם
טיפול והסתגלות – סיוע לילדים המתמודדים עם משבר גירושין
המסגרת התומכת העיקרית בה יכו להיעזר ילד המתמודד עם משבר גירושין, היא מסגרת בית הספר. אולם, לא תמיד דיי בה ולמרבה הצער – לא כל ילד מוצא בה את התמיכה והביטחון להם הוא זקוק. בארץ יש מגוון עמותות וארגונים הפועלים לרווחת הילד וניתן לפנות אליהם בבקשת סיוע נוסף.
אחד הכלים היעילים ביותר שניתן למצוא במסגרות אלו, הוא קבוצות תמיכה בהנחיית פסיכולוג, או מטפל משפחתי מוסמך. הילדים וההורים יכולים למצוא מקום בטוח ותומך להביע רגשות, להזדהות עם משפחות אחרות החוות משבר גירושין, לקבל תמיכה ויעוץ מקצועי.
לסיוע בענייני גירושין ומשפחה ניתן לפנות למקורות הבאים:
עורכי דין משפחה לירז בן שטרית כ"ץ - מתמחה בדיני משפחה מזה שנים רבות, גישור בין בני זוג לצורך פתרון סכסוכים ללא תביעות משפטיות ומוכרת כמומחית מטעם בתי המשפט בישראל. משרדה של עו"ד בן שטרית ממוקם בעיר נתניה והיא מייצגת נשים וגברים בהליכי גירושין בכל ערכאה משפטית, בכל מקום בישראל.
עו"ד גירושין בפתח תקווה - עורכת הדין איילת שיים מור מציעה מתוך ניסיונה האישי והמקצועי רב השנים, בכל הנוגע לסיוע לנשים וגבירם הנמצאים בצומת דרכים בחיי הזוגיות והנישואין. משרדה של עו"ד איילת שיים מור ממוקם בעיר פתח תקווה והיא מייצגת את לקוחותיה בנאמנות ובמסירות, בבתי המשפט לענייני משפחה ובבית הדין הרבני.