בשנים האחרונות, בעקבות התפתחות המדע והטכנולוגיה, גילו המדענים כי דם טבורי יכול להציל חיים גם של התינוק או בני משפחתו אך גם של חולים אשר להם אין קרבת דם לתינוק.
המשמעות היא, שגם מי שאינו מעוניין בשימור הדם הטבורי, יכול לתרום אותו למאגר כללי ובכך להציל חיים.
מהו למעשה דם טבורי?
דם טבורי הוא הדם שנותר לאחר הלידה וחיתוך חבל הטבור, בחבל הטבור ובשלייה. בדם הטבורי יש תאי גזע - תאי אב (stem cell), תאים אלו הינם תאים ראשוניים אשר עדיין לא עברו התמיינות תאית ולכן תפקידם בגוף עוד לא מוגדר.
תאים אלו (stem cell), יכולים להתפתח לסוגים שונים של רקמות ותאים, כגון: תאי לבלב לייצור אינסולין, תאי לב, תאי כבד, תאי עור, תאי עצב וכדומה.
בואו לקרוא עוד בנושא באתר בלתי תלוי בנושא: דם טבורי
מהו הליך איסוף ושימור דם טבורי?
אחת מההחלטות הראשוניות של ההורים לאחר לידת התינוק היא האם לשמר את הדם הטבורי לשימוש עצמי או לתרום אותו לחולים אשר זקוקים לו.
לאחר הלידה וחיתוך חבל הטבור, נלקח באמצעות מזרק, דם מחבל הטבור ומהשלייה, דם זה נאסף לתוך שקית מיוחדת המכילה חומרים נוגדי קרישת דם. הדם הנאסף נשמר ומוקפא בחנקן בטמפרטורה של 196 מעלות.
את הדם הטבורי ניתן לשמור בבנקים מיוחדים המשמרים דם טבורי הנמצאים בארץ או בחו"ל.
כיצד דם טבורי יכול להציל חיים?
הדם הטבורי התגלה כבעל יכולות ריפוי למחלות סרטניות (כגון: לויקמיה), מחלות גנטיות, מחלות חיסוניות וכדומה. מכיוון שהדם הטבורי מכיל תאי גזע (stem cell), אשר עדיין לא עברו התמיינות תאית, יש ביכולתם להתפתח לסוגים שונים של תאים ורקמות בגוף ולהחליף את התאים והרקמות החולות.
דם טבורי יכול לשמש את התינוק עצמו, בני משפחתו או חולים ללא קשר דם הזקוקים להשתלת מוח עצם, מכיוון שזהו דם המכיל תאי גזע ראשוניים, בעיות כגון: חוסר התאמה לחולה ללא קשר דם, היא נמוכה.
הדם הטבורי נשמר באופן פרטי לשימוש המשפחה בלבד או באופן ציבורי בבנק שימור דם טבורי המנוהל על ידי מגן דוד אדום. עדיין נעשים ניסויים רבים על שימוש בדם טבורי לריפוי מחלות כגון: פרקינסון, אלצהיימר ועוד.
תרומת דם טבורי
משפחות אשר אינן מעוניינות לשמר את הדם הטבורי של תינוקם, יכולות לתרום אותו לבנק לשימור דם טבורי ציבורי. קיימים מספר ארגונים אשר להם ניתן לתרום את הדם הטבורי, ארגונים אלו עובדים באופן פרטי או באופן ציבורי.
ה -NMDP לדוגמא, הוא ארגון וולונטרי אשר מטרתו לעזור למצוא לחולים תרומות של מוח עצם. לארגון זה יש כ-500 סניפים ובנקים ברחבי העולם.
מקורות מידע בנושא: דם טבורי מדריך, וויקיפדיה, תא לחיים, YNET, בלוג דם טבורי