אנו חיים במציאות כלכלית הפכפכה וכל אדם, לא משנה כמה אחריות יגלה בעת ניהול ענייניו הכספיים, עלול לצבור חובות שאינו יכול לפרוע ולהקלע להליכי הוצאה לפועל ואפילו פשיטת רגל. המצב הכלכלי בישראל, הגם שמספרים וכותבים בעיתונים על צמיחה כלכלית, אינו פשוט עבור אזרחים רבים כמו גם עבור חברות לא מעטות.
מדי יום ביומו מוצאים את עצמם עוד ועוד אנשים כשהם שקועים בחובות כספיים, חנוקים במסגרת האשראי בבנק ומתקשים להחזיר את המשכנתא. חברות ועסקים נקלעים לחובות מול ספקים, קשה לשלם משכורות ומנהל הבנק לוחץ. במקרים רבים, לרוב מחוסר ברירה, נפתחים תיקי הוצאה לפועל על ידי נושים ובמקרים של חובות גבוהים במיוחד כל אחד יכול למצוא את עצמו ניצב בפני הצורך לפתוח אפילו בהליכי פשיטת רגל.
דווקא במצבים האלה, כשלאנשים אין כסף, יש צורך בליווי משפטי של עורך דין, שאחרת המסע בהליכי הגבייה והתמודדות מול נושים הופכים לסיוט מתמשך ויקר מאד. במדינת ישראל פועלים ארגונים ועמותות, שאליהם ניתן לפנות על מנת לקבל הכוונה, יעוץ משפטי, ובמקרים מסויימים אף יצוג משפטי מלא בעלויות מופחתות באופן משמעותי ביותר.
אדם פרטי שצריך להתמודד מול תיקים שנפתחו כנגדו באחת מלשכות ההוצאה לפעול בישראל צריך להבין את המשמעות האישית, המשפטית והכלכלית שבהתמודדות מול נושה אחד או יותר, שמנסים לגבות את המגיע להם באמצעות הליך חוקי, שנועד להקשות על החייב להמשיך ולהתחמק מתשלום חובותיו, הגם שמצבו הכלכלי קשה ואין לו באמת מאיפה להביא את הכסף.
כך גם במקרה של חברה שנקלעה למצב של חדלות פרעון, ומנהליה צריכים להתמודד מול עובדים שרוצים משכורות, ספקים ונותני שירותים שמגיע להם תשלום. בדרך כלל, מנהל החברה עוסק בענייני החברה ולרוב אינו מורגל בהתמודדות מול נושים, גובי חובות, עורכי דין ומכתבים מההוצאה לפועל. התנהלות זאת דורשת הרבה מיומנות השמורה בדרך כלל רק לעורכי דין מנוסים ולאנשי מקצוע בעלי התמחות ספציפית.
לא רבים יודעים מהן הזכויות שלהם מול הבנקים, מול רשויות המס ומול נושים אחרים. מעטים יודעים ומכירים את חוקי ההוצאה לפועל ופקודת פשיטת הרגל. על מנת שלא ללכת לאיבוד בין שלל ההליכים, שעשויים להשפיע על חייך האישיים והתנהלותך הכלכלית למשך שנים קדימה - חשוב להקדים ולפנות לקבת יעוץ משפטי באמצעות עורך דין או עמותה המספקת שירותים מקצועיים בתחום.
עמותות המסייעות בהליכי הוצאה לפועל
תיק בהוצאה לפועל זהו בהחלט "תיק". לעיתים לא רחוקות מדי אנשים נקלעים לחובות אם עקב התנהלות עסקית לא נבונה ואם עקב גורמים חיצוניים כגון מיתון. במקרים רבים נפתח עבורם תיק ברשות ההוצאה לפועל. תיק בהוצאה לפועל משמעותו – רדיפה מתמידה מטעם אנשי ההוצאה לפועל, שתפקידם להביא לפריעת החוב.
לא פעם מתחיל הליך של חקירת יכולתו של החייב, הליך קשה הדורש ליווי צמוד על עורך דין המתמחה בהוצאה לפועל. אך לא לכולם יש את האמצעים להשיג עורך דין מקצועי שילווה אותם בתהליך הקשה והרודפני הזה. בדיוק מסיבה זו נולדו עמותות שתכליתן להעמיד סיוע משפטי לאנשים שאין ביכולתם לממן את שירותיו של עורך דין איכותי.
עמידה בחקירת יכולת, דורשת כוחות נפשיים רבים, הגשת מסמכים ותצהירים, עמידה תחת חקירה ועוד. כל אלה דורשים התערבות וליווי של איש מקצוע. העדר עורך דין בתהליך זה יכול להביא במקרים קיצוניים אף למאסר. לאנשים החסרים את היכולת הכלכלית לרכוש את סיוע משפטי קיימות עמותות ששמו להן למטרה לספק ייעוץ וליווי לאלה שנקלעו שתלויים נגדם תיקים בהוצאה לפועל.
עמותות הלב - מפעילה משפטנים בהתנדבות מלאה, ומסייעת לחייבים בכל לשכות ההוצאה לפועל בישראל.
אנחנו ממליצים לגולשים לקרוא עוד בנושא במאגר הגדול בישראל לנושאי: הוצאה לפועל
עמותות המסייעות בהליך פשיטת רגל
אותן עמותות על פי רוב אף מסייעות לאנשים שידם אינם משגת עזרה של עורכי דין המתמחים בתחום הוצאה לפועל, אשר ניצבים בפני מצבים של פשיטת רגל. אנשים אלו צריכים להתמודד עם כמה חזיתות של חייבים, תביעות וכדומה בעוד שאין ביכולתם להתמודד כלכלית ונפשית עם כל כך הרבה חזיתות, שכן גם כך הם הגיעו למצב זה עקב חוסר יכולתם להתפרנס בכבוד, היות וחוו קשים כלכליים בעסק.
רק לאחר התייעצות עם איש מקצוע, עורך דין או מומחה פיננסי, ניתן להחליט האם לבחור להמשיך ולהתמודד מול החובות בלשכת ההוצל"פ, להגיע להסדר ישירות מול הנושים או לבחור בהליכי פשיטת הרגל. להחלטה זאת יכולה להיות משמעות רבה בהמשך הדרך.
כך למשל, פתיחת תיק פשיטת רגל כרוכה בהתמודדות משפטית ארוכה, פיקוח של כונס נכסים ותשלומי ארוכי טווח. בנוסף לכל אלה יש לקחת בחשבון מכלול של הגבלות החלות על פושט הרגל לאורך כל אותן שנים, עד ליום המיוחל שבו ניתן להגיע לכדי קבלת הפטר.
מאידך, במקרים לא מעטים יוכל עורך דין מטעם החייב לנהל מו"מ ישיר מול נושים, לעיתים לאורך חודשים ארוכים, והכל במטרה להגיע לפריסת חובות במסגרת הסדר נושים מפורט וברור. במסגרת הסדר כזה הנושים יקבלו את עיקר החוב בתשלומים, לאורך תקופת זמן הגיונית שתהיה מקובלת ואפשרית עבור שני הצדדים. הנושים מבחינתם יוותרו על חלק מהחוב ותשלומי הריבית, ובתמורה יחסכו בהוצאות משפט ומרדף בלתי פוסק אחר החייב.
החייב מבחינתו יחסוך גם הוא בהוצאות משפט, בכאב ראש וקושי נפשי הכרוך בהתמודדות הבלתי נמנעת מול ריבוי נושים, ומצד שני יתחייב לשלם מדי חודש ולאורך שנים ארוכות את חלקו הארי של הסכום הכספי אותו הוא חב.
חייבים יכולים להיעזר בשירותיהם של עמותות (למשל עמותת "ידיד") המסייעות לאנשים מן השכבות החלשות יותר שאין ביכולתם להשיג ייצוג משפטי הולם. עמותות אלו מקצות לחייב עורך דין מקצועי שיוכל ללוות את החייב בכל התהליך המורכב הזה.
החייב מקבל סיוע משפטי מאת העמותה כך שהחייב יוכל להחליט באילו צעדים לנקוט בהתאם למצבו.
האם עליו לפתוח בהליכי פשיטת רגל ? או שמא עליו לנסות להגיע להסדר? במידה ומגיעים לפשיטת רגל עורך הדין יסייע בהתנהלות החייב למול הכונס הרשמי כמו גם שהוא יסייע בהתנהלות למול בתי המשפט. עורך דין מקצועי יעזור בהגשות תצהירים ובהליך עצמו.
מרכז המידע וסיוע בענייני פשיטת רגל - מנוהל על ידי עורכי דין מנוסים ומספק יעוץ וייצוג משפטי מלא בהליכי פשיטת רגל. באתר הבית של המרכז תמצאו פורום שבו ניתן להתייעץ עם עורכי דין ומומחים אחרים בתחום.
מיכל י.ש.ש 10/02/2013 15:54