בעולם שבו אנו חיים, השכלה ראויה היא בגדר חובה. היא זו שמאפשרת להתקבל אל רוב מקצועות התעסוקה במשק, ומפתחת רבות את כישוריו האינטלקטואליים והאישיים של הסטודנט. אולם, נקודת הפתיחה של סטודנטים רבים מציבה אותם במצב המסכן את האפשרות ללמוד. בעיה זו היא בעיית העיוורון וכבדות הראייה.
על מנת להקל ככל הניתן על אוכלוסיית הסטודנטים העיוורים וכבדי הראייה, הוקמה לפני למעלה משני עשורים עמותת על''ה. תפיסת עולמה של העמותה ברורה ביותר: רק על ידי מתן סיוע לסטודנטים הסובלים מנכויות אלה, ניתן לפתוח בפניהם דלתות רבות בעולם האקדמי, התעסוקתי והחברתי. קיראו בהרחבה על: זכויות עובדים
ההיסטוריה של עמותת על''ה
עמותת על''ה ("עיוורים למען עיוורים") נוסדה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, כארגון וולונטרי אשר מתמקד בהענקת סיוע לציבור הסטודנטים העיוור, בעיקר בכל הקשור להשתלבותו בעולם האקדמי. אחד הצעדים הראשונים שעשתה העמותה היה השגת פטור מלא מתשלום שכר לימוד לאוכלוסיית העיוורים, לראשונה בעולם.
כיום, מציעה עמותת על''ה מגוון רחב של שירותים לסטודנט קצר הרואי. בין השאר, היא מעניקה ציוד עזר ממוחשב לסטודנטים, מקליטה עבורם שיעורים הנשלחים לביתם, מאפשרת להם קבלת חונכות או שעות הקראה, מפעילה מכינת פסיכומטרי או קדם לימודים למעוניינים להיכנס ללימודים אקדמיים ועוד.
מעבר לכך, ייסדה העמותה מרכזי למידה לעיוורים, אשר ממוקמים במגוון אוניברסיטאות מובילות ברחבי הארץ (האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון).
הקימה קרנות סיוע לאוכלוסייה זו, המקלה על כלכלת הסטודנט ומציאת פתרונות דיור על ידו, וכן מעניקה מלגות הצטיינות.
העמותה אף עוזרת לסטודנט ביום שאחרי קבלת התואר. היא מאפשרת לסטודנטים להירשם אל סדנאות מציאת עבודה, אשר מקנים להם יתרון עצום בקבלה למשרות הנחשקות.
השתתפות בפרויקטים למען הקהילה
עמותה על''ה לוקחת חלק בפרויקטים חשובים לאוכלוסייה העיוורת. אחד המרכזיים שבהם הוא פרוייקט תחנות המידע "מתעוורים חדשים", אשר במסגרתו סטודנטים עיוורים מפעילים במרפאות השונות ברחבי הארץ תחנות מידע למתעוורים חדשים, הכוללות הדרכה וסיוע על תחילת תהליך השיקום.
פרוייקט מרכזי נוסף הוא פרוייקט "אלומה", לעידוד שירות לאומי של עיוורים. בפרוייקט זה, תורמים הסטודנטים לקהילה בדרכים שונות: במוסדות חינוך, משרדים ציבוריים וכן הלאה.
מי זכאי לקבל סיוע מעל''ה?
ברוב המקרים, שירותיה של העמותה ניתנים לאנשים לפני או במהלך לימודים אשר סובלים מעיוורון או לקויות ראייה, והם בני 24-26. לצורך קבלת הסיוע, נדרש כי הללו יוגדרו כבעלי הנכות הפיזית האמורה על פי החוק, כלומר, עליהם לשאת תעודת עיוור, להיות בעלי זכאות לקבלה של תוכניות שיקום מטעם המוסד לביטוח לאומי או אישורים לקבלת קצבת נכות.
חשוב להדגיש כי פעילותה של עמותת על''ה אינה מיועדת אך ורק ולאוכלוסיית הסטודנטים העיוורים. העמותה מסייעת גם לילדים או לבני נוער, לבוגרים הסובלים מליקויי ראייה וכן לקרובי המשפחה שלהם. בהקשר הזה, מסייעת העמותה, למשל, לתלמידי התיכון אשר זקוקים להדרכה חברתית או בנושא לימודים.
עמותת על"ה - לקידום הסטודנטים העיוורים: יש עם מי לדבר!
טלפון ראשי: 02-5882155 פקס ראשי: 02-5826166 קו מידע טלפוני הפועל 24 שעות ביממה בטלפון: 02-5880200 מר משה עובד - מנכ"ל עמותת עלה, מנהל מרכז למידה לעיוור בטלפון: 02-5882155 או בפקס: 02-5826166