במדינת ישראל יש עשרות ואף מאות אלפים של בני נוער שנמצאים במצב כזה או אחר של סיכון או חילופין נוער נזקק. המציאות בישראל היא אינה מציאות קלה ויש להתמודד על כל אחד ואת שצריכים את העזרה, בין אם הם מבקשים זאת ובין אם לא.
יש מספר גדול מאוד של עמותות וארגוני סיוע שקמו על מנת למלא את הצורך הקיים וכל אחת מאותן עמותות פועלת למען סוג אחר של בני נוער, למרות שהמטרה של כל העמותות היא אחת - לעזור לבני הנוער, לקדם אותם ולשלב אותם במרקם החיים הנורמטיבי של מדינת ישראל.
אלו סוגים של עמותות וארגוני סיוע לנוער קיימים?
סוג אחד של עמותות קיים בשביל לעזור לבני נוער שנמצאים במצבי סיכון למיניהם. העמותות המוכרות יותר הן עמותת עלם, העמותה של בית השאנטי ועוד.
עמותות מהסוג הזה פועלות עם בני נוער שנפלטו ממרבית המסגרות שרגילות וגם אינם משתלבים כמו שצריך במסגרות האלטרנטיביות ואפילו גרים ברחוב.
הפעילות של העמותות הפעילות בתחום הזה היא ליצור את המסגרות המתאימות יותר לכל מי שמוגדר כ"נוער קצה", כלומר נוער שאין אף מסגרת אחרת שמתאימה לו וזקוק לתמיכה וסיוע של פסיכולוג או סיוע רפואי.
סוג אחר של עמותות הן אלו המקשיבות לכל מי שיש לו בעיה ואין לו לאן לפנות. עמותות כמו סהר (סיוע והקשבה ברשת), שבסיס הפעולה שלה הוא האינטרנט כמדיום שמכיל את כל סוגי הגולשים וביניהם בני נוער במצב אובדני, עמותת פידל שעוזרת לבני הנוער והחיילים בקהילה האתיופית ועוד.
עמותות מהסוג הזה מציעות אוזן הקשבת ואפשרות לדבר על הבעיות במקום לפתור אותן באמצעים קיצוניים.
לכל אחת מן העמותות יש את אנשי המקצוע הרלוונטיים שמציעים את התמחותם המקצועית והאישית ופועלים על מנת שניתן יהיה לפונים אליהם לסגל אורח חיים נורמטיבי למרות הבעיות ועל אף התסכול שיכול ללוות אותן.
הקניית כישורי חיים לבני נוער
חלק מן העמותות מציעות את האוזן הקשבת וחלק אחר של העמותות מציעות מסגרות שבהן ניתן להשתלב. השתלבות ורכישת כישורי חיים, אותם אין לחלק נכבד מבני הנוער המנותקים ובמצבי הסיכון מאפשרים למתבגרים להרגיש תחושת ערך עצמי ויציבות ומייצבים את בריאות הנפש שלהם.
יכולות אלו ממלאות צורך הבסיסי לא פחות חשוב מבית ומזון, כאשר בכל חברה חשוב לדעת שיש את המסגרות הנכונות והמתאימות לבעל צרכים כזה או אחר, בין אם מדובר במסגרות לימודים או עבודה.
ישנן עמותות שמפעילות גם מסגרות טיפוליות משולבות, כמו עמותת תור המדבר שפועלת בבאר שבע ומפעילה בית קפה ומסעדה כעסק לכל דבר שבו העובדים כולם, הן המלצרים והן עובדי המטבח, נמצאים בליווי מקצועי וסוציאלי.
השימוש בעבודה ככלי לטיפול ולטיפוח כישורי חיים הוא אחד הכלים הבסיסים שעליהם ניתן לבנות את תיקון העולם של החברה המודרנית.
מקום מסוג דומה הקימה גם עמותת עלם לפני מספר שנים והוא הפך להיות מסעדת גורמה שמכשירה בני נוער לעבודות המסעדנות.
כל עמותה המבקשת לשנות את המציאות של בני הנוער הרבים שאינם מצליחים להסתגל לנורמות הקיימות עושה זאת מאהבה גדולה מאוד ורוח ההתנדבות קיימת בכל אחת, ללא יוצא מן הכלל.
התנדבות עם בני נוער עשויה להיות מורכבת לפרקים, בשל אופיים הרגיש והמושפע, אך אין ספק כי מדובר בפעילות מתגמלת ששכרה בצדה.