מחלת פיברומיאלגיה ודרכי הטיפול בה
תסמונת פיברומיאלגיה הינה מצב של כאבי שרירים ותשישות כרונית המופיעה אצל כ2% מהאוכלוסייה. התסמונת קשה לאבחון מכיוון שהתסמינים והכאבים המופיעים בעקבות התסמונת יכולים להופיע במחלות רבות נוספות ולעיתים מאובחנת המחלה כנפשית. כיום, המוסד לביטוח לאומי אינו מכיר במחלה ואני מעניק אחוזי נכות לחולי פיברומיאלגיה.
עמותת אס"ף הינה עמותה הקמה בשנת 2000 על מנת לתת מענה וסיוע לחולי פיברומיאלגיה ותשישות כרונית. העמותה פועלת להגברת המודעת של המחלה בארץ בקרב האוכלוסייה והרופאים על מנת שיוכלו לאבחן אותה בזמן ולטפל בה כראוי. העמותה מבצעת פעילויות למען החולים והבטחת התנאים הסוציאליים שלהם ואף לעידוד מחקרים שמטרתם מציאת פתרון ותרופה למחלה.
מחלת פיברומיאלגיה – אי הכרה במוסד לביטוח לאומי
לאחרונה עתרה עמותת אס"ף לבג"צ במטרה שהביטוח הלאומי יכיר בסובלים מתסמונת פיברומיאלגיה ותשישות כרונית כנכים. החולים במחלה מגלים קושי בתפקוד יומיומי והביטוח הלאומי מקשה עליהם בהכרת המחלה כזכאים לאחוזי נכות.
העמותה מבקשת להוסיף לרשימת המחלות המוכרות במוסד לביטוח לאומי גם את חולי פיברומיאלגיה על מנת שיקבלו זכויות, כפי שמגיע להם, ואחוזי נכות ויהיו מסוגלים לקיים חיים רגילים בדומה לחולים במחלות אחרות.
הביטוח הלאומי אומר כי הנכות נקבעת לפי תפקוד החולה ולא על פי מחלה ולא ניתן לקבוע נכות על פי תלונה של כאבים אלא רק על פי חוות דעת רופאים מקצועיים.
העמותה קמה על מנת לבצע פעילויות להגברת המודעות למחלת הפיברומיאלגיה אצל ציבור הרופאים מכיוון שלא כולם מכירים בה ויודעים לזהות אותה, כאמור, מכיוון שהתסמינים המופיעים בה מתבטאים במחלות נוספות ואף בבעיות נפשיות המצריכות טיפול פסיכולוג או פסיכיאטר.
תשישות עקב עצלנות או פיברומיאלגיה?
מורכבות המחלה לעיתים מעכבת את אבחונה מכיוון שהחולים מצטיירים כ"עצלנים" או כאלו הזקוקים לטיפול פסיכיאטר, עקב התשישות הכרונית, החולשה הכללית שאינה עוברת גם לאחר מנוחה והירידה בריכוז. חולים רבים מעידים על התמודדות חברתית קשה מכיוון שיש לזלזל במחלה שלא ניתן להוכיחה בבדיקות רגילות של רופאים.
במרבית המקרים, החולים נעזרים בתרופות וטיפולים נפשיים על ידי פסיכיאטרים או פסיכולוגים על מנת לתפקד בחיי היומיום ובעבודתם. עמותות שקמו על מנת לעזור לחולי פיברומיאלגיה מעניקים להם סיוע על ידי קבוצות תמיכה, סיוע בקבלת תנאים סוציאליים, כנסים, דרישה לקבלת זכויות החולים, העלאת מודעות רופאים, העלאת המודעות למחלה בציבור ועידוד מחקרים בנושא.
כאמור, הדרך לקבלת הכרה של חולי פיברומיאלגיה הינה ארוכה ועמותות כמו עמותת אס"ף פועלות כל הזמן להגברת מודעות הציבור והרופאים למחלה והכרתה במוסד לביטוח לאומי, בין השאר.
כיום מטופלים החולים במחלה בתרופות וטיפולים על ידי פסיכיאטר ופסיכולוג אך עידוד מחקרים שנעשה על ידי עמותות יוכל לעזור לחולים בתפקוד תקין בחיי היום יום.
למידע נוסף על סיוע פסיכולוגי ופסיכיאטרי לחץ כאן: פסיכולוג
מלבד תשישות כרונית, חולים רבים סובלים גם מדליפת שתן
לחצו כאן למידע ופתרונות