עמותות וארגוני סיוע בישראל - עובדים זרים - סיוע, תמיכה ושמירה על זכויות עובדים זרים...
עובדים זרים - סיוע, תמיכה ושמירה על זכויות עובדים זרים
x דיווח על תקלה
תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר
מאמרים אחרונים

בישראל מועסקים עשרות אלפי עובדים זרים!

Hebrew
תאריך: 31/12/2009 12:15

נכון לסוף שנת 2009 ההערכה היא כי כ-200,000 עובדים זרים או מהגרי עבודה שוהים בארץ ישראל!

בגלל החוקים והפרקטיקה המסדירים הגעה של עובדים זרים לארץ הופך ציבור זה לפגיע ומשולל זכויות כמעט לחלוטין.

עובד זר יכול להגיע ולהיות מועסק בישראל רק במסגרת הסכם עבודה הכובל אותו למעסיק מסויים. מצב זה מאפשר למעסיקים לנצל, לעשוק, להחרים ולהחזיק בדרכון ובאופן כללי להפר את זכויותיו של העובד הזר המועסק אצלו.

במידה ועובד זר עושה מעשה ועוזב מעסיק מתעמר שכזה הופך הוא מיד ל"שוהה בלתי חוקי" והינו צפוי למעצר וגירוש.

באופן זה הופכים אלפי עובדים זרים בשנה לשוהים בלתי חוקיים אשר נרדפים על ידי השלטונות בעיקר על ידי גוף שהוקם במיוחד לצורך זה ונקרא "משטרת ההגירה".

עובדים זרים, המהווים כוח אדם בעיקר בתחומי הבניין, החקלאות והסיעוד, מגיעים לארץ ממדינות כגון סין, רומניה, תאילנד, פיליפינים, הודו, סרילנקה, טורקיה ועוד.

אוכלוסיה חלשה עוד יותר של בני אדם מארצות זרות השוהים בארץ הם קורבנות של סחר בבני אדם.

ההערכה היא כי בישראל מועסקים בזנות או עבודה בתנאי עבדות מספר אלפי אנשים, מסיבות ברורות קבלת אומדן מדויק הינה קשה.

בעיקר מדובר בנשים מדינות במזרח אירופה (כגון אוקראינה, מולדובה, בלרוס, אוזבקיסטן ועוד) הנחטפות או מפותות בהבטחות שווא.

נשים אלה מוברחות רגלית לארץ דרך הגבול המצרי או שנכנסות תחת אשרות פיקטיביות. גורלן הוא קניה ומכירה (לעיתים במכירות פומביות), כליאה בבתי בושת, להיות קורבנות לאלימות, אונס, התעללות מינית וכו'.

בני אדם אשר מצבם התדרדר עד כדי העסקתם בתנאי עבדות סובלים מתנאי העסקה קשים עד כדי עבודה מסביב לשעון, הגבלת חירותם, החרמת מסמכיהם, איומים וכו'.

אוכלוסיה נוספת שנהוג להכליל יחד עם האוכלוסיות הנ"ל הינם מבקשי מקלט המגיעים ממדינות בהן הם נרדפו על ידי השלטונות, צבאות או מיליציות – אריתריאה, פליטי חבל דרפור שבסודן, קונגו, ליבריה ועוד.

לנוכח מצוקתן של אוכלוסיות אלו קמו עמותות ארגוני סיוע וולונטריים ששמו לעצמם מטרה לפעול על מנת להקנות ולהגן על זכויותיהם. יש ארגונים שקמו במיוחד לצרכים אלה ויש ארגונים הומניטאריים אשר חלק מפעילותם נוגעת לתחום זה.

עמותת מוקד סיוע לעובדים זרים

נראה כי הגוף המרכזי, נכון לשנת 2009, העוסק בסיוע לעובדים זרים והאוכלוסיות החלשות הנלוות שתוארו לעיל, הינו עמותת "מוקד סיוע לעובדים זרים".

העמותה הוקמה בשנת 1998 על ידי קבוצת אזרחים מן השורה אשר נחרדו מן הנתונים שהוצגו בסדרת כתבות תחת השם "התל אביבים החדשים" שפורסמו בעיתון "העיר".

עמותת "מוקד סיוע לעובדים זרים" חרטה על דגלה את העיקרון לפיו כל אדם זכאי לכבוד, שוויון, חירות והליך הוגן (בפני החוק) – עיקרון זה לקוח מן החוקה האמריקאית.

מרכז סיוע ומידע לקהילה הזרה

מכיוון שרוב העובדים הזרים ובני האוכלוסיות הזרים החלשות האחרות שוהים בתחום שיפוטה של עירית תל אביב יפו עשתה העירייה מעשה והקימה בשנת 1999 את מסיל"ה – מרכז סיוע ומידע לקהילה הזרה.

מרכז מסיל"ה פועל מרחוב ראשון לציון 3 בתל אביב. שעות קבלה בימים: א', ב' 08:30 - 19:00 ; ד' 11:00 - 19:00 ; ג', ה' 08:30 - 15:00

טלפונים: 03-6877796, 036879727, 03-5370092

זכויות עובדים זרים בישראל - ארגונים נוספים

כפי שכבר צוין נעשית פעילות סיוע לעובדים זרים גם במסגרת עמותות וארגונים הומניטאריים כללים יותר כגון: רופאים למען זכויות אדם, "קו לעובד", האגודה לזכויות האזרח בישראל ועוד.

בין פעילות המבוצעת על ידי הגופים השונים שהוזכרו במאמר ניתן למצוא הפעלת קו מוקד סיוע, יעוץ משפטי וייצוג בעת הצורך, פעילות משפטית מול הרשויות לשנוי חוקים ותקנות, סדנאות חינוכיות לשם העלאת המצוקה לתודעה הציבורית, פעילות תקשורתית ליצירת לחץ על גורמי שלטון, ופעילות ציבורית נוספת על מנת לגייס גופים נוספים לפעול למען עובדים זרים.

רוצים להתנדב ולסייע לאוכלוסיית העובדים הזרים בישראל? פנו אלינו!

ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור